Hubert doet de Motorbladen: Het Motorrijwiel

 Motorblad Het MotorRijwiel bestaat 21 jaar. Het is een 'tijdschrift voor alles wat klassiek is op twee wielen'. Zo staat het tenminste op de voorpagina en dat zet de toon: het suggereert dat het blad bestemd is voor oude motorrijwielen; hier had 'over alles' moeten staan. Je vreest dan meteen voor een huiveringwekkend aantal taalfouten in het binnenwerk, maar dat valt warempel mee: hier is een eindredacteur (m/v) aan het werk die in elk geval de meeste spel- en grammaticafouten verwijdert. Wat hij/zij niet doet, is de verhalen ontdoen van gewauwel: de artikelen zijn babbelend van karakter (en daardoor langer dan nodig), waardoor ze journalistiek het niveau hebben van een kringgesprek tijdens een verjaardag met bejaarden. De clichés worden dan ook niet geschuwd. De post is Tante Pos, Japan is het land van de rijzende zon, een motorfiets is een stalen ros, dat werk.

Bij het beoordelen van tijdschriften moet je je altijd afvragen voor wie het blad in kwestie bestemd is. Een blad voor slechtzienden slecht vinden omdat de letters zo groot zijn, geeft geen pas. Het MotorRijwiel is bedoeld voor mensen die van antieke motoren houden en is dus in veel opzichten een soort clubblad. Die sfeer ademt het ook, met veel portretten van 'leden', veel kleine annonces, een lange agenda, geen kritische stukken, geen humor en – vooral – een opgewekte toon. De rubrieksnamen passen daarbij: Langs weg & heg, Motorleven, Door de Motorbril gezien, Van de startlijn. Het maakt het blad bijna even antiek als de besproken motorrijwielen. De vormgeving is ook zoals je bij een clubblad mag verwachten en ademt zowel qua lay-out als wat betreft de typografie de sfeer van de jaren vijftig. De fotografie dient geen ander doel dan plaatjes geven bij de praatjes: van enige esthetische pretentie is geen sprake.

Maar het blad is met liefde gemaakt, informatief, ongetwijfeld interessant voor de lezers en netjes gedrukt. Voor 5,75 euro koopt de liefhebben een dik clubblad vol antiek optimisme.

  • journalistieke kwaliteit 6,5
  • vormgeving 5,5
  • informatieve waarde 8.0
  • fotografie 6.0
  • EINDCIJFER 6,5

KarelHubert-motorbladen-Motorrijwiel

 

Hubert doet de Motorbladen: Noppennieuws
Hubert doet de Motorbladen: Moto73
Hubert doet de Motorbladen: Motoren & Toerisme

Hubert doet de Motorbladen: Het Motorrijwiel

Reacties   

0 #3 Erwin 31-08-2013 21:46
Ja leuk. De review zelf bevat me wat te veel en te sappige metaforen. Veel herkenbare zaken in deze review. Bijna de hele motor-pers bedient zich van overmatig bloemrijk taalgebruik. Waarom altijd "95 paarden in het vooronder"? Geen paard of vooronder te bekennen. Het degelijke Motoplus staat vol met dit soort zaken. Motor magazine was het ergst toen het nog door Joost Overzee werd volgeschreven.

De meeste bladen, inclusief Het Motorrijwiel, zijn best te lezen als het af en toe is. Als je iedere editie dezelfde cliché's treugvindt, dan wordt het vervelend.
Citeer
0 #2 TDMert 31-08-2013 16:40
Ze waren je dus al snel beu daar in het rusthuis.... Na dit stukje kom je d'r ook niet meer in. Lummel!
Citeer
+1 #1 Nick 30-08-2013 15:24
Leuk initiatief. Maar een beetje krom, je krijgt nu dus reviews van wat 'iemand' van een tijdschrift vindt. Zo vind ik de Libelle verschrikkelijk en mijn vriendin vindt 'm leuk. Ik vind de Promotor een mooi blad en de Moto73 verschrikkelijk ... Maar voor iedereen is dat anders.
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Peilers

peilers

sjop