Hubert doet de Motorbladen: Motoren & Toerisme

Dit Vlaamse maandblad (onafhankelijk, naar eigen zeggen) is al sinds mensenheugenis ook op de Nederlandse markt verkrijgbaar. Het blad is aan de 23ste jaargang bezig; qua vormgeving zou je het ouder schatten, want lay-out, typografie en beeldkeuze geuren naar de jaren vijftig. Toen hadden lezers ook betere ogen, hetgeen het (te) kleine lettercorps verklaart. Motoren & Toerisme gaat over motoren, motorvolk en motoraccessoires en ook wel enigszins over toerisme (maar nauwelijks uitgebreider dan in andere motorbladen), zodat de titel in milde mate misleidend geacht kan worden. Men is kennelijk ook verzot op personen, getuige de presentie van drie columnisten die elk ongeveer even boeiend schrijven als Bonnie de Boerende Bonobo. Vooral wat ene Pam Van Vliet te melden heeft, zou normaliter de schoolkrant niet halen. Het niveau van de niet persoonsgebonden stukken is wisselend, soms Vlaams, af en toe domweg belazerd. Dat weet de reactie ook, getuige een zinnetje in een stukje over een nieuw trainingscentrum van BMW. Ik citeer: "In 2012 organiseerde BMW Belux ruim 10.500 dagen training, goed voor een totaal van 84.000 uur. Zo lang hebben wij niet op school gezeten, al had u dat op basis van de kwaliteit van onze schrijfsels natuurlijk al lang door." Het was me niet ontgaan.

Het blad lijdt aan het ook in de Nederlandse motormedia frequent voorkomende gezelligheidsvirus. De lezers worden vergast op persoonlijke prietpraat en leutigheid die in een serieus blad door de hoofdredacteur verwijderd wordt. Een MBK Flipper scooter aankondigen als 'dol-fijn' is daar nog het minst stuivende voorbeeld van. Bij het lezen van de rij-indrukken en testen krijg je het vermoeden dat wauwelen in het redactiestatuut is verankerd. Breed zijn ook de reisverhalen, maar in dat genre is dat nog te pruimen. 

Mijn overheersende gevoel is dat dit blad volkomen overbodig is, althans voor mensen die Nederlandse motorbladen lezen. Het is wel dik (nr. 8 telt 132 pagina's) en met € 5,20 niet overdreven hoog geprijsd voor een geïmporteerd tijdschrift.

• journalistieke kwaliteit  5,0
• vormgeving                 5,0
• informatieve waarde    5,5
• fotografie                    6.0
• EINDCIJFER                5,0

KarelHubert-motorbladen-Motoren Toerisme

 

Eerder: Het Motorrijwiel

Hubert doet de Motorbladen: Motoren & Toerisme

Reacties   

0 #4 Peter Betweter 19-09-2013 14:44
De waarheid doet pijn!
Citeer
+1 #3 HMJ 19-09-2013 00:05
Mijn overheersende gevoel is dat deze colon (sorry: kollum) volkomen overbodig is, althans voor mensen die geen boodschap hebben aan wauwelende (oliepeil)woord spelletjes als vani/panigale.
eindcijfer: afhankelijk van hoeveel tshirts of stickers er al verkocht zijn
Citeer
+1 #2 Ducaholic 15-09-2013 22:42
Laat Karel lekker schrijven. Dat is weer typisch; hij schrijft leuk totdat je lijfblad kritisch bekenen wordt; dan ben je in je tuin geschoffeld en maar lekker schelden....ied er heeft zijn eigen keuze nu eenmaal...
Citeer
-1 #1 Spiraldive 15-09-2013 17:07
Weg met die Karel Hubert, volledig uitgekakte zeurkous.

Ik vind het een leuk blad, ieder heeft zijn eigen keuze nu een maal.
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Peilers

peilers

sjop