Hubert doet de Motorbladen: Noppennieuws

Noppennieuw is het geesteskind van Toon van de Vliet, die 19 jaar geleden zijn eigen offroadmagazine begon na vele jaren als redacteur en tenslotte als hoofdredacteur voor Weekblad Motor gewerkt te hebben. Het blad is niet zo lang geleden overgenomen door de uitgeverij van ex-Moto73-redacteur en huidig hoofdredacteur/uitgever van MotoPlus, Eric Bulsink. Ervaring genoeg dus, zou je zeggen en dat is nodig ook als je een blad uitgeeft dat een niche (offroad) van een niche (motorfietsen) van een niche (vrijetijdsbesteding) bedient. Het blad is even luidruchtig vormgegeven als het shirt van een door tien lokale bedrijfjes gesponsorde crosser en staat bomvol kleine advertenties. De offroadsport moet het qua ondersteuning hebben van tal van kleinere firma's: helm, broek en shirt van enigszins professionele rijders zitten dan ook volgepleisterd met merk- en bedrijfsnamen. Noppennieuws weerspiegelt die situatie.

Het zes keer per jaar verschijnende, dikke blad wordt vooral gevuld met wedstrijdverslagen (cross, enduro, speedway, trial, supermoto), testen, interviews met rijders, wat technische informatie en een hoeveelheid advertenties waar de overige motorbladen jaloers van zullen worden. In nummer 5 van dit jaar zijn 35,5 van de 124 bladzijden gevuld met betaalde annonces. Van een blad over zo'n beperkt onderwerp, mag je over het algemeen journalistiek niet veel verwachten. Er werken een paar prima journalisten aan het blad mee, maar ook nogal wat mannen waarvan het vermogen om hard te rijden omgekeerd evenredig is aan het schrijftalent. Het ingeschakelde eindredactiebureau doet het werk belabberd: het wemelt van de fouten en qua stijl is vrijwel elk artikel onder de maat. Een goede eindredacteur kan hier wonderen verrichten, maar die ontbeert dit bureau: zelfs op de eigen website van deze tent kom je de ene taalfout na de andere onjuiste zinsconstructie tegen.

En dan het uiterlijk. De vormgeving is buitengewoon matig en druk, maar dat zal de crossliefhebber vermoedelijk koud laten. De fotografie is volkomen ongeïnspireerd.: er staan honderden kiekjes in één nummer die niets anders laten zien dan 'man op motor in zandbak'. Die worden ook vaak zo klein geplaatst dat de informatieve waarde ervan nul is. Maar goed: Noppennieuws is ook nooit opgezet om een prijs voor uitmuntende journalistiek of design na te jagen. Het informeert de offroadgemeenschap vermoedelijk adequaat. Maar het kan wel beter. Véél beter.

• journalistieke kwaliteit 4,5
• vormgeving 5,0
• informatieve waarde 8,0
• fotografie 5.0
• EINDCIJFER 5,5

Hubert-doet-de-motorbladen-Noppennieuws

 

Hubert doet de Motorbladen: Moto73
Hubert doet de Motorbladen: Het Motorrijwiel
Hubert doet de Motorbladen: Motoren & Toerisme

Hubert doet de Motorbladen: Noppennieuws

Reacties   

0 #5 Sven 27-11-2013 14:56
Totaal oneens, dit blad is na de overname beter dan dat het ooit is geweest. Hebben goede testrijders in dienst (Toine van Dijk o.a.) die op hun 4e al beter konden rijden dan jij ooit zult doen Hubert. Totaal oneens met jouw mening dus.
Citeer
0 #4 Harm OOSting 13-10-2013 17:44
we kunnen het kort houden. De ziel is eruit. Toon en Ellen het ga jullie goed
Citeer
-1 #3 Rete-prrt 12-10-2013 22:45
Kwaaaaad, beoordeling informatieve waarde een 8,0! De rest maakt voor jou niet zo uit (fotografie, vormgeving en journalistieke kwaliteit). Alles afgerond een 6, dat lijkt mij nog vrij objectief. De toon van Karel is wel wat recht voor zijn raap maar ik kan dit nog geen afzeiken noemen.
Karel, ga vooral zo door!
Citeer
0 #2 Karel zelf 11-10-2013 23:50
Ik zeik helemaal niks af. Ik ben verbijsterd dat een uitgever jou als klant geen beter gemaakt blad geeft voor je goeie geld, Je zou zelf allang hebben moeten protesteren voor de bende die je verkocht wordt.
Citeer
+1 #1 kawaaad 11-10-2013 17:49
He hubert ,(censuur) (red), als je geen verstand van zaken hebt moet je er niet over schrijven.Ben 12 jaar abonnee op dit blad en het is PRIMA. GA ANDER WERK ZOEKEN !!! Oeps sorry ,je kunt niets anders dan mensen afzeiken.
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Peilers

peilers

sjop