De redding van de Superbikes?!

1988, het jaar dat motoren als de Soes GSXR, Kawa ZXR, Honda RC en Duc 851 het nieuwe geasfalteerde toneel van de Superbikes betraden. In de jaren die volgden produceerde deze klasse coureurs als Carl Fogarty, Aaron Slight (met hanekam), Colin Edwards, Noriyuki Haga, Ben Bostrom, John Kocinski en vele anderen. Allemaal bijzondere karakters om te zien als persoon of als coureur zijnde. De verschillen met de GP klasse waren overduidelijk; De ene was bijna hetzelfde als die in de lokale motorwinkel en de andere was een tweetakt proto type. Beide klassen waren razend populair en iedereen was blij. 

Toen kwam er onder andere meer electronica en veranderde de regels van de GP's (viertakt motoren). Het grote verschil werd niet meer merkbaar en de twee klassen werden meer van hetzelfde. De klasse met de meeste prestige (want dat is racen) zou winnen en met Rossi in de MotoGP was het een verloren race. Daarbij maakte de Superbikes zichzelf ondergeschikt. Als je als coureur geen MotoGP zitje kreeg, dan degradeerde je maar naar de Superbike klasse. Mede daardoor werd het een seniorenklasse met mannen als Biaggi, Corser, Haga, Bayliss en Checa. Samen met een slechte organisatie dat weinig bezieling heeft, lijkt het nu een onzichtbare klasse. Nieuwe eignaar Dorna zal de Superbike klasse weer op de kaart moeten zetten om er geld uit te halen. Helaas trekt Dorna weer een oude tactiek uit de borstzak, namelijk tv rechten. Ze proberen de races nu zo te plannen dat de MotoGP, Formule 1, Dakar, voetbal, darten, kegelen, klootschieten en ijsdansen niet gestoord worden door die vervelende Superbike en Supersport races. Hierdoor degraderen ze zichzelf weer. In plaats van gerommel in de marge, zou deze klasse juist weer onderscheidend kunnen worden door bijvoorbeeld 'back to basic' of juist 'toekomstgericht' (lees electrisch) kunnen gaan, zodat de kopers zich weer kunnen indentificeren met hun helden of iets nieuws gaan zien. Maar dan moet je investeren en anders leren denken...een gave die Dorna niet bezit...

Foggy

De redding van de Superbikes?!

Reacties   

0 #3 The Squat 23-12-2013 14:18
Ooooh ik heb zo'n heimwee naar de 90's en begin 00's.(toen waren de GP's ook veel mooier trouwens) Toen reden er coureurs met karakter. Niet lullen maar knallen en zonder allerlei elektronika. Dus eigenlijk zoals het BSB nu.
Citeer
0 #2 Duncan van dop 21-12-2013 02:53
Sorry hoor maar volgens mij word er bij de ssp en sbk bet hard gevochte en de mooiste beelden!
Citeer
0 #1 Dulles2 20-12-2013 21:57
BSB! Zo moet het!
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Peilers

peilers

sjop