Karel Hubert Presenteert: De verdere avonturen van Ollie Peilkens - Deel 30

Hoofdstuk 30 – waarin de Triumph heroverd wordt

Soms ontmoet je een meisje waar je lang geleden een intense relatie mee gehad hebt. Je ziet haar lopen,herinnert je de als sex vermomde uitslaande branden en de manier waarop die geblust werden. En dan ineens zie je dat naast haar een man loopt die kennelijk haar huidige vriend is. Een absolute sul natuurlijk, met een prietkapsel en een pruthoofd. En je denkt: ik wil haar verdomme terug, ze is van mij!

Halverwege de jaren ’90 zat ik een Engels motorblad te lezen en zag een verhaal over de Triumph Trophy TR6, mijn eerste motorliefde. En ineens dacht ik: ik wil ‘m verdomme terug, hij is van mij! Ik had nog een foto uit de prille jaren ’70 waarop het kenteken nog net leesbaar was: VL-75-03. Ik vroeg een vriendje bij de politie eens te kijken of hij met dat kenteken kon achterhalen waar mijn Triumph uithing, maar hij kwam niet meer in de registraties voor.  Vervolgens plaatste ik een verhaaltje in het blad van de Triumph Owners Club, maar daar kwam geen enkele reactie op. Maanden later gebeurde het wonder....
Karel_Hubert

Een mij nota bene bekende journalist vertelde me dat hij het stukje wel gelezen had over mijn Triumph, maar dat bij hem geen bel was gaan rinkelen, omdat hij zelf een Triumph Bonneville had gehad. Maar die motor had wél mijn kenteken! Het leverde een nieuwe oproep in het Triumph clubblad op: gezocht een grijze Bonneville die vroeger een groene Trophy was geweest; de ombouw van het ene naar het andere type was niet erg ingewikkeld: andere cilinderkop en van een enkele carburateurs naar twee gasfabriekjes gaan. De journalist in kwestie had de originele kop in een kistje cadeau gekregen toen  hij de Bonneville kocht en jawel: dat kistje met inhoud had hij nog. Wat hij niet had, was de naam van de man aan wie hij alweer vele jaren geleden de als Bonneville vermomde Trophy had gekocht. Maanden na de tweede oproep in het clubblaadje, kreeg ik een brief. Een clublid wist dat er in het buitengewoon christelijke Hardinxveld-Giessendam iemand woonde die geen motorrijbewijs had, maar altijd op Koninginnedag een ritje maakte op wat toch verdomd veel op mijn Triumph leek. Het adres van de zonderling zat erbij. Nadat ik hem geschreven had, bleek alles te kloppen; de VL-75-03 was inderdaad in zijn bezit! En hij wilde er voor geen prijs van af. Na een kloek beroep op christelijke naastenliefde gedaan te hebben, boog hij wat mee; hij wilde ‘m wel ruilen voor een bepaald type AJS. Het werd tijd vriend Klundert in te schakelen. Die vond de AJS bij een in het uiterste oosten wonende handelaar. Op een zonnige middag spraken we daar af: Klundert en ik met zijn bus, de handelaar met de AJS en de goede christen met mijn Triumph. Ik betaalde de AJS, schonk hem aan de barmhartige Samaritaan, haalde de Triumph van zijn aanhanger en reed hem in Klunderts bus. Hebbes!

 

Een paar weken later gingen Klundert en ik met de Trophy en de oude cilinderkop naar Engeland, naar het in nostalgie gedrenkte werkplaatsje van L.P. Williams, specialist in Triumphs van na 1968. Daar werd de grijze Bonneville weer een groene Trophy. Toen we de fiets maanden later weer ophaalden, stond hij er weer net zo mooi bij als toen ik hem ruim 20 jaar eerder kocht en betaalde met het geld van de gewonnen Keuvelaar Poetry Award (*). Een aantal nostalgie oproepende ritten later kreeg hij zijn huidige plek in mijn huis, lekker binnen. Bij de verwarming. Pas toen durfde ik de chromen handrail van het frame te halen. Daar had ik ooit, toen ik afscheid moest nemen van de Triumph, een briefje ingestopt met mijn naam erop. Het briefje zat er nog en nu was ik helemaal zeker dat ik mijn eerste motorliefde terughad.

Soms ontmoet je een meisje waar je lang geleden iets heftigs mee gehad hebt. De Trophy was net zoals dat meisje veelvuldig door anderen bereden. Zo’n meisje krijg je nooit meer helemaal nieuw, maar wat gesleutel en gespuit later was de Triumph weer maagdelijk.

(*) zie hoofdstuk 10 van de Avonturen van Ollie Peilkens.

Update: De bijzondere Triumph Trophy uit dit hoofdstuk is door ruimtegebrek toch te koop gekomen! Te bewonderen bij de motorzaak van Nico van de Kuinder in Hilversum.

Link: De avonturen van Ollie Peilkens (deel 1 t/m 52)
Link: De verdere avonturen van Ollie Peilkens (deel 1 t/m heden)

Karel Hubert Presenteert: De verdere avonturen van Ollie Peilkens - Deel 30

Peilers

peilers

sjop