Karel Hubert Presenteert: De verdere avonturen van Ollie Peilkens - Deel 33

Hoofdstuk 33 – waarin de Nationale Perscross ten onder gaat.

Het idee van Ger Plomperd was eenvoudig: prik een zanderige plek, prik een weekend, nodig de motorimporteurs en nog wat niet bedreigende journalisten uit, laat alle importeurs wat crossers meenemen en het is feest! Goed voor de binding met Sport & Moter, goed voor de advertentie-omzet. Zoals wel vaker met eenvoudige ideeën: er zat een denkfout in, namelijk de gedachte dat motor-importeurs en aanverwante types nette mensen zijn. Maar de Nationale Perscross werd georganiseerd! Ik werd uitgenodigd omdat ik voor Yamaha nogal wat reclamewerk deed. De bijeenkomst begon liefjes, de door Plomperd uitgezette route was fraai, de mogelijkheid en passant een flink aantal verschillende crossers en offroads aan de tandwielen te kunnen voelen, was uniek. Toen het hele gezelschap bezweet en gezandstraald terugkeerde, vulde de bar van het Veluwse hotel zich met nogal wat al te mannelijke mannen. Een flink deel had dat voorzien en had een vaste vriendin, maîtresse of hulpverloofde opgeroepen. Het was de grootste verzameling vreemdgangers die ik ooit bijeen heb gezien. Ze gingen met hun nijvere thuiswerksters naar de kamer en even later stond het hele hotel te schudden en te kraken. Het echtpaar dat de zaak bestierde, keek voortdurend angstig naar het plafond...
Karel_Hubert

Plomperd zelf had er vrede mee, vooral omdat hij al sinds de oorlog een bijzit had. Ik dacht eerst dat hij aan de bar zijn opoe stond te tongen, maar het was ‘zijn meisje’. Allemachtig, als dat een meisje was, wat waren mijn vriendinnetjes dan? Eicellen? Maar goed, ik had helemaal niemand, dus misschien werd mijn reactie ingegeven door afgunst.

Na het collectieve lozen van opgekropte lusten, keerde het gezelschap terug naar de bar. Ger Plomperd had een passie voor whiskies en toonde dat hij blind aardig wat verschillen kon proeven. “Hier, Ger, in één keer opdrinken en dan zeggen uit welke streek dit komt!”, zei Hans Keurmerk, invoerder van tal van motorproducten. Plomperd gooide het aangeboden drankje achterover, werd krijtwit en vervolgens diepgroen en greep zich vast aan de rail. “Maarrrr,  dat is motorolie!”, piepte hij. “Goed!”, zei Keurmerk. “Maar nu graag merk en viscositeit, Ger.” De onfortuinlijke hoofdredacteur van Motor & Sport zou de rest van de avond op het toilet zitten, een verblijf dat uiteindelijk een feestelijk tintje kreeg toen Keurmerks rechterhand, de zwaar benevelde Rintje Klein, een schuimblusser onder de deur van het gemak leegspoot. Dat Klein daarna de kamer van Plomperd betrad en in het diepe duister de bejaarde bijslaap van Ger verwende in plaats van het ingevlogen lekkertje dat op zijn eigen kamer lag te wachten, was bij het ontbijt een bron van vermaak. Een nog steeds mottige Plomperd en zijn betraande oudje beperkten zich tot koffie, maar de rest verorberde voor een vermogen aan eieren, worsten en kazen. Omdat ze het initiatief van Sport & Moter leuk vonden, maar geen zin hadden in zo’n kutblad te adverteren, leverde het feest Plomperd niks op, behalve een darmkwaal en een rekening die hem deed vermoeden dat hij ook het onroerend goed had overgenomen. Het was het einde van een geweldig idee. Later (Sport & Moter was toen al net zo terziele als Ger Plomperd) zou Motorpak ’69 het idee nieuw leven inblazen door importeurs en pr-mensen van importeurs een minivakantie aan te bieden op hun eigen motorfietsen. Maar Coenraad Fris, de onvervaarde leider van dit blad, had geleerd van de Nationale Perscross: hij liet de mannen zelf hun consumpties betalen en meldde de genodigden een dag voor vertrek dat hij, Coenraad, zijn vrouw meenam ‘als rondemiss’. Dat was voldoende afschrikwekkend om het laten nakomen van ketsmariekes tot nul te reduceren. Want mevrouw Fris kende álle echtgenotes van álle importeurs en had bovendien de telefoonnummers.

Link: De avonturen van Ollie Peilkens (deel 1 t/m 52)
Link: De verdere avonturen van Ollie Peilkens (deel 1 t/m heden)
Karel Hubert Presenteert: De verdere avonturen van Ollie Peilkens - Deel 33

Peilers

peilers

sjop