Karel Hubert Presenteert: De verdere avonturen van Ollie Peilkens - Deel 39

Hoofdstuk 39 – Waarin een estafette wordt uitgezet

Tegen gekte zijn twee probate middelen: motorrijden en hardlopen. Beide activiteiten zouden in de basisverzekering opgenomen moeten worden. Ze waaien problemen uit het hoofd, verwijderen muizenissen en rondmalende frustraties, ze laten je leven in plaats van bestaan. Er waren dus twee opties om het volk dat bij De Drie werkte geestelijk een beetje op de rails te houden, maar de aanschaf van enige tientallen motorrijwielen ging de directie wat ver. Bovendien waren er maar twee personeelsleden met een motorrijbewijs, dus snelle uitvoering van het plan was onhaalbaar. Het werd dus hollen. Vanuit het kantoor in Baarn was je in een paar minuten in de fraaie bossen die ooit allemaal van onze frisse Koninklijke familie waren. Twee keer in de week nam ik een ploegje aanvankelijk hoestende en piepende medewerkers op sleeptouw. Zo af en toe scheurde iemand wat af of in, maar een geleidelijke verhoging van de loopduur deed meestal wonderen...
Karel_Hubert
De ultieme test was een 69 genoemde estafetteloop, omdat we een parcours zouden uitzetten van 69 kilometer, verdeeld in zo’n 10 etappes. Voor elke etappe werd een duo samengesteld en sommige duo’s werden aangevuld met een sportieve klant. De lopers zouden vergezeld worden door iemand op een fiets die via een walkietalkie kon communiceren met een van de twee busjes waarin de mensen die al klaar waren en de mensen die nog moesten, vervoerd zouden worden. Tot zover het plan.
Het uitzetten van het parcours werd een beproeving. Met vier mensen op mountainbikes gingen we op pad, gewapend met 69 genummerde bordjes en een nietpistool. Na elke op de kilometerteller van mijn rijwiel aangegeven kilometer werd een bordje hoog tegen een boom geniet. Op een gedetailleerde kaart tekenden we de route in. Het kostte een zeer lange dag en we waren kapot.
Toen kwam de zonovergoten loopdag. We gingen om 10 uur van start en omdat we de gemiddelde snelheid van iedereen ingeschat hadden, wisten we ongeveer wanneer elke etappe klaar zou zijn. Onze inschattingen bleken verontrustend ver af te staan van de realiteit. Als we twee dames veertig minuten hadden gegeven voor 6 kilometer, kwamen ze pas na een uur op het wisselpunt. Omdat de meefietsende collega’s de tijd in de gaten hielden, werden ze bovendien onder het lopen zo vreselijk opgejut, dat ze krijtwit en misselijk arriveerden. We kamen tenslotte in het halfduister aan het einde van de folterloop. Onderweg waren ook nog eens een paar mensen verdwaald en omdat de walkietalkie vooral het lokale radioverkeer van de taxicentrale doorgaf, was hulp ook niet te bieden. De afsluitende maaltijd werd vooral door de deelnemers in stilte genuttigd; een enkeling viel in slaap, met de soeplepel in de hand. Alleen de vreemde receptioniste Elly ging soepeltjes rond om met handoplegging de spierpijn te verzachten, waarbij opviel dat bij de mannen de pijn wel erg dichtbij de noten zat. De ellende was natuurlijk mijn schuld; de kilometerteller van mijn fiets bleek op mijlen ingesteld te staan. We hadden dus met z’n allen 69 mijl gelopen, toch gauw een 115 kilometer. Omdat ik zelf ook een etappe had gehold, was ik slachtoffer en dader. Omdat ik tijdens het diner mijn teleurstelling had uitgesproken over de collectief toch matige prestaties, kon ik maar één ding doen toen ik later het mijlenprobleem ontdekte: erover zwijgen. De participanten hebben dus nooit geweten hoe goed ze eigenlijk waren.
Een gedeelte van de route heb ik jaren later nog eens uiterst vroeg op een zondag nagereden met een lichte offroad en vrijwel alle bordjes hingen er nog. Bij de meeste mensen van De Drie was het hardlopen geen blijvende passie; de groep die er onder werktijd op uitging, werd steeds kleiner. Maar iedereen bewaarde het t-shirt met ‘I am a 69R’ met enige trots.

Link: De avonturen van Ollie Peilkens (deel 1 t/m 52)
Link: De verdere avonturen van Ollie Peilkens (deel 1 t/m heden)


Karel Hubert Presenteert: De verdere avonturen van Ollie Peilkens - Deel 39

Peilers

peilers

sjop