Karel Hubert Presenteert: De verdere avonturen van Ollie Peilkens - LAATSTE AFLEVERING

Hoofdstuk 52 (laatste aflevering)– waarin de vorige eeuw wordt uitgeluid

Het pand dat te huur werd aangeboden in Laren, was precies wat ik wilde. Ruim, een raar pand (het was een restaurant geweest, dat na massale vergiftiging van de clientèle ijlings was omgetimmerd in een kantoor), op loopafstand van het dorpshart, goed bereikbaar. De verhurende eigenaar was een oetlul, die een koliek kreeg toen hij zag dat ik mijn kamer geheel oranje had laten rollen. “Als je maar weet dat het weer wit moet worden als je vertrekt!”, snoof de in België wonende fiscaal vluchteling. Jammer dat er toen nog geen kliklijn bestond...
Karel_Hubert

Maar goed, met een mannetje en vrouwtje of tien gingen we aan het einde van de vorige eeuw over. De ruimten bevonden zich vijf scooterminuten van huis en echtgenote en leenden zich dus prima voor illegale praktijken die met een ‘Ben even naar Klundert’ ingeluid konden worden. Sterk was ook dat zelfs als je voor de deur stond onmogelijk in het kantoor kon kijken. Enig risico was dat de helft van het personeel ook verzot was op kantoorlijke avontuurtjes, dus je kon nog wel eens een redacteur of klantendame overlopen die precies deed wat je zelf van plan was. Maar de mogelijkheid van wederkerige chantage hield iedereen stil.

Het kantoor moest aangekleed worden en daartoe schiep ik tien authentieke kunstwerken, zoals de Rorschach Stoel en een uit gestolen hotelbijbels opgebouwde en Boekensteun gedoopte katheder. Ik bedwong de lust om de creaties met OP te signeren en schafte mij het pseudoniem Stanley Zoutlist SK (scheppend kunstenaar) aan. Na een in de lokale pers opgenomen bericht over de Zoutlust-expositie, verschenen peinzende kenners die een vleugje

neo-existentialisme in de werken bespeurden en het dus loofden. De Rorschach-stoel, waarop je niet kon zitten, maar die wel een gefiguurzaagde psychologische test bood, werd verkocht voor drieduizend dollar. Zoutlust was in Amerika neergestreken en wilde alleen in die munteenheid uitbetaald krijgen. Jaja.

Ik hervond daar geleidelijk de vrolijkheid van een ver verleden, niet in de laatste plaats doordat Klundert elke maandag de betalingen kwam doen. Het overmaken van andermans geld verschafte hem een bijzonder soort vreugde. Hij hervond daar de vrolijkheid van een ver verleden, zullen we maar zeggen.

Na enige tijd bleek dat ons kantoor in een eerdere periode gehuurd was door een Pakistaanse oplichter. Elke week kwamen er aanmaningen en dreigbrieven, maandelijks verschenen deurwaarders en louchere incasseerders. Slechts het feit dat we niemand hadden werken die ook maar op en Pakistaanse oplichter leek, hielp ons erdoor heen. De opwinding werd afgesloten door een bezoek van een humorloze rechercheur, die ons meldde dat er van de drie ton die de man had verduisterd geen kwartje was terug te vinden.

U vindt dit maar een saai hoofdstuk? Mooi, dat is de bedoeling, want die afsluiting van de jaren ’90 was de saaiste tijd van mijn leven. Er gebeurde geen sodemieter. Je hoort wel dat je, als je ouder wordt, steeds vaker geconfronteerd wordt met het overlijden van vrienden en kennissen, maar zelfs die kleine blijdschappen werden me onthouden. Het gespuis leefde voort, met uitzondering van Jon Leveraars van De Volkshoon die in de armen van een Senegalese hulpverloofde was gesneuveld.

Op motorfietsgebied gebeurde ook al niks opwindends. Met één uitzondering: Klundert was erin geslaagd een aparte raceklasse van de grond te tillen, waaraan uitsluitend op door hem verkochte MZ-racers deelgenomen mocht worden. Vrienden en bekenden sponsorden de onderneming en het leverde twee seizoenen boeiende races op. Ik kocht zo’n racer, maar dan in de legale straatversie en reed er een paar weken op voordat het genoeg was. In dertig jaar tijd van een tweecilinder Triumph naar een ééncilinder MZ, het was afglijden in optima forma. Toen ik tijdens een rit in Vlaanderen ook nog eens door een bij in de toverballen werd gestoken, was ik er klaar mee, met die 20ste eeuw.

Link: Avonturen van Ollie Peilkens deel 1 t/m 52
Link: De verdere avonturen van Ollie Peilkens deel 1 t/m heden

 

 

Karel Hubert Presenteert: De verdere avonturen van Ollie Peilkens - LAATSTE AFLEVERING

Peilers

peilers

sjop