Sonntagsgeschiednis met Huub - Ode aan Derek Minter

In een nieuw deel van Sonntagsgeschiednis met Huub gaat het deze zondag over Derek Minter, een Brits Grand Prix en wegrace coureur die tussen de jaren 1955 en 1967 over de circuits boenderde.

Als voormalig elektricien kluste Minter in de avonduren en weekenden op boerderijen bij om zijn eerste motorfiets te kunnen bekostigen. Na de British Royal Air Force gediend te hebben, werd Minter monteur voor motorfietsenverkoper Ray Hallet in Hallets of Canterbury, waar hij Ray herhaaldelijk ondersteunde tijdens de Manx Grand Prix. Hier was het waar Derek in 1955 zijn handen op het stuur van een 500cc BSA Gold Star legde en zijn eerste race reed. De indruk die hij achterliet was dermate positief dat hij in 1956 werd opgenomen in het team van MV importeur Ron Harris en deze Minter met 350cc en 500cc Manx Norton's verzorgde.

In 1960 was Derek Minter, bekend vanwege zijn slechte duwstarts en spectaculaire inhaalraces, de eerste man op het eiland Man die een ronde klokte met een snelheid van meer dan 100mph op een één cylinder machine. Als onderdeel van het fabrieksteam van Geoff Duke's Scuderia Gilera team voelde Minter zich nooit optimaal en al gauw realiseerde hij zich dat hij meer prijzengeld kon verdienen als gastrijder op kleinere evenementen dan als onderdeel van een fabrieksteam.

Door zijn succes op Brands Hatch stond hij bekend als de eerste 'King of Brands' en als eerbetoon werd de naam van het rechte stuk veranderd in Derek Minter Straight. Zijn meest succesvolle seizoen op GP niveau was in 1958 toen hij vijfde werd in de 500cc, in 1960 won hij de North West 200 en in 1962 won hij de Lightweight TT op het eiland Man. In 1967 keerde hij het leven als professioneel coureur de rug toe, maar nam vanaf de jaren negentig nog wel regelmatig deel aan classic evenementen. Een valpartij in 2000 maakte ook hier een einde aan.

Gisteren, zaterdag 3 januari 2015, overleed Derek Minter op 82-jarige leeftijd.

Derek Minter

 

Sonntagsgeschiednis met Huub - Ode aan Derek Minter

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Peilers

peilers

sjop