Dialect in de motorwereld deel 1: Pleeriezer

Normaal gesproken is Hoeker verbannen naar zijn eigen stukje "reserve Duitsland" en werkt hij als enige van ons allen vanuit huis. Niet zozeer omdat we hem hier niet op de redactie willen, maar omdat hij gewoon totaal niet te verstaan is. Hij mailt zijn inbreng wekelijks en wij gooien het in de prullebak halen het dan door een vertaalprogramma om er nog enigzins iets bruikbaars uit te halen. Vandaar hier een korte serie oost-Nederlands dialect, mocht het eens voorkomen dat de redactie faalt bij het vertalen.

Een pleeriezer (vrij vertaald raceijzer) is een supersport motor. Denk hierbij aan de 600 en 1000cc wegracemotoren. Het woord komt voort uit 2 woorden: pleren (uitspraak als eren met PL er voor) en ijzer (Hoekers benaming "iezer"). Pleren betekent vrij vertaald "hard rijden" dit kan dus op de weg, maar ook op circuit, of crossbaan. Als voorbeeld: "Zag je dat? Hij pleerde door die bocht heen!" dit betekent dus, dat diegene heel hard door die bocht reed.

Dialect Pleeriezer

Dialect in de motorwereld deel 1: Pleeriezer

Reacties   

+5 #1 FXD 20-11-2015 21:24
Oow!...ik las het als 'Plee-Riezer'.. .Dat is nl. iets wat je in de plee(=WC) achterlaat. Die riezer (=stijger) zou dan die dampende bruine kabouter puntmuts moeten zijn. Verwarrend toch altijd die taalgrenzen! Maar...mooi taaltje daar in het Oosten.
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Peilers

peilers

sjop