Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging: rechten en/of plichten?

We geven het toe, we zijn hier al jaren best kritisch over onze Koninklijke motorbond KNMV. Dat moet ook iemand doen, kijk maar naar de schaatsbond, de volleybalbond, de zwembond, de turnbond, de voetbalbond en al die andere verzamelingen aan bobo's die 'het beste met de sport voor hebben', maar vooral druk lijken met zichzelf. Iedereen weet dat de verenigingsstructuur in dergelijke clubs allang vervangen is door een bedrijfscultuur en het bijbehorende groei- en verdienmodel, maar ze hebben nou eenmaal de macht in handen; lidmaatschap is immers geen vrije optie maar een harde vereiste. Ultiem machtsmiddel waarom al die sporters niet van die bonden af kunnen, is namelijk het monopolie op de betreffende sport wat die bond heeft. Klinkt vreemd in deze tijden van 'vrije marktwerking', maar zo is het nou eenmaal: als je geen lid bent van de bond mag je niet meedoen aan het officiële landskampioenschap en de daarboven hangende Europese- of wereldkampioenschappen. Voor alles geldt tegenwoordig vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal, maar voor sport gelden de oude regels van staatsmonopolies en centraal geleide economiën gewoon nog. Nou staat dat hele verenigingsverhaal in het huidige ik-tijdperk op de helling en de KNMV weet dat gelukkig ook wel, maar je geeft zulke dingen niet zomaar uit handen. 

OK, die sportbonden hebben dus het alleenrecht op een officieel nationaal kampioenschap en dat geldt ook voor de KNMV als vertegenwoordiger van de Europese FIM-Europe en wereldbond FIM. Maar nou komt ie: de KNMV organiseert komend jaar helemaal geen ONK in de belangrijkste wegraceklassen: Superbikes en Supersport, om nog maar te zwijgen van de Moto3 die al bij de Duitsers werd ondergebracht. Deze kaalslag is een langetermijngevolg van ruzie tussen KNMV en alle andere denkbare partijen. Ontstaan na nieuwe plannen die bij de KNMV geschreven en weer ingetrokken zijn, door nieuwe mensen die bij de KNMV aangesteld en weer ontslagen werden. Met daarna geblunder, halfbakken beslissingen, praatsessies met mediators en nog meer ingetrokken plannen om alles nog erger te maken. Het dieptepunt van al die ellende wordt op het gebied van de wegrace komend jaar bereikt: voor het eerst sinds de stoomfiets is er géén officieel Open Nederlands Kampioenschap en dus geen officiële kampioen.

En dan is de vraag of ze er 'even' niet zijn of dat dit nooit meer terugkomt. Niet dat er geen alternatieven zijn, maar dat werpt wèl fundamentele vragen op over wat de functie van de KNMV nu precies is. Als je het recht op dat Nationaal Kampioenschap niet gebruikt, ben je dan als sportbond nog wel relevant? Moet je dat recht niet aan een ander geven? Klopt het wel dat je dan nog betaalde licenties voor internationale wedstrijden uitgeeft? Want welke internationale doorgroei biedt je daarvoor terug aan je nationale kampioenen toppers? Hoe ziet je nationale groeitraject qua opleidingen eruit? Moet je volledig inzetten op talentontwikkeling of juist op breedtesport? Is het recht om een ONK te organiseren eigenlijk geen plicht? 

wezijnerniet nws

Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging: rechten en/of plichten?

Reacties   

+1 #6 Nelon Racing 29-12-2016 17:15
Het is triest. Jammer voor de welwillende officials die jaarlijks mee gingen naar bijvoorbeeld de Nürburgring. Geldklopperij is het wel. De teams betalen de hotels en diners en liggen zelf in een tentje op de stenen. Het is te hopen dat er iets terugkomt.
Citeer
0 #5 Stefan 25-12-2016 11:28
Die gasten doen helemaal niks behalve je geld uit de zaak kloppen. Keiharde scam!
Citeer
+2 #4 Berry 16-12-2016 15:48
Wat een dieptepunt. Ze lopen daar stoer te doen met 2 rijders in WK en de rest mag doodvallen van ze.
Citeer
0 #3 Peter B. Weter 16-12-2016 15:46
Opvallend dat inderdaad al die Bonden zoveel macht hebben en (daardoor?) zo druk zijn met zichzelf. Het kan toch niet dat ze dan geen kampioenschap organiseren, waarvoor bestaan ze dan nog? Voor de verzekering?
Citeer
0 #2 Erwin 16-12-2016 08:01
Iedereen mag er natuurlijk van vinden wat hij of zij wil. Maar, ik denk dat er weinig af te dingen is aan je vaststelling dat de KNMV een paar belangrijke evenementen (kampioenschapp en) niet georganiseerd weet te krijgen. Of wil organiseren. Tot enkele jaren geleden vond ik de KNMV een wat ouderwetse sportbond, en dat had zowel voor- als nadelen. Gelukkig zijn ze tegenwoordig modern en functioneert marketing en communicatie zeer goed.
Citeer
-2 #1 Rete Prrrt 15-12-2016 21:55
Ze zijn zichzelf aan het uitfaseren, buiten spel aan het zetten, vervolgens laten doodbloeden en dan opdoeken die hap.
Zo komt er vanzelf weer ruimte voor "frisse" ideeën, nieuw bloed en andere zakkenvullers!
Verkoop deze hele soap aan Joop van den Ende, kan hij er nog een ronkende musical van maken. Ik ga zeker kijken!
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Peilers

peilers

sjop