5 aandachtspunten bij de aanschaf van een nieuwe helm

--advertorial-- 

Wanneer je een motorhelm gaat aanschaffen is het belangrijk je eerst in te lezen in de punten waar je op moet letten. Het is tenslotte één van de belangrijkste veiligheidsattributen voor een motorrijder, omdat je bijna altijd op je hoofd terecht komt wanneer je valt. Zonder een goede helm is de kans op fataal letsel aan het hoofd groot. 

Ga je voor een helm met een open of gesloten kinstuk? 
Tegenwoordig zie je meer motorrijders met een helm welke een open onderkant heeft, omdat ze deze fijner vinden zitten of mooier vinden staan. Deze helm wordt ook wel de systeemhelm genoemd (zie de systeemhelmen van Helmonline). Je moet er dan wel rekening mee houden dat een helm met een open onderkant niet dezelfde veiligheid geeft als een gesloten helm. Je hebt wel helmen waarbij het vizier doorloopt zodat de kin niet onbeschermd is, maar dit geeft minder veiligheid dan een gesloten helm.
Ga je voor de gesloten motorhelm let er dan op dat er een luchtrooster bij de mond zit welke je open en dicht kan doen met een klep of schuif. 

Is een tweedehands helm net zo veilig?
Bij een tweedehands helm weet je niet wat er met de helm gebeurd is, misschien heeft de vorige eigenaar hem een keer uit zijn handen laten vallen waarbij de veiligheid die de helm geeft is aangetast. Zo kan een helm ook aan de binnenkant beschadigd zijn zonder dat de schade zichtbaar is.
Om er zeker van te zijn dat een helm geen schade heeft, kan je beter een nieuwe helm kopen. Controleer wel of de helmen zijn voorzien van een keurmerk. Zo zijn de helmen op Helmonline.nl allemaal voorzien van het ECE 22.05 keurmerk.

Zorg dat je alles over vizieren weet
Om een goede keuze te kunnen maken moet je ook de verschillende soorten vizieren weten, zodat je weet wat het beste bij jou past. Er zijn verschillende vizieren met condens maskers, pinlocks of zelfs een inplakvizier welke je met klittenband aan kunt brengen in het vizier.

Ook het uiterlijk telt mee bij het kiezen!
Veiligheid staat op nummer één, maar een goede motorzaak zal je altijd een veilige helm verkopen. Het is natuurlijk ook belangrijk dat de helm goed past, de juiste maat heeft en lekker zit. Zowel een te grote als een te kleine helm zorgt ervoor dat de helm minder veilig is. Het uiterlijk is dus secundair, en veiligheid primair. Kijk voor meer tips omtrent veiligheid in het verkeer ook eens bij deze tips van de Rijksoverheid.

Hopelijk kom je met deze tips verder, en weet je nog steeds niet wat een goede helm voor je is vraag dan altijd een professional om advies.

  

5 aandachtspunten bij de aanschaf van een nieuwe helm

Peilers

peilers

sjop